HABERLERİMİZ

BAŞLIK BAŞLIK BAŞLIK BAŞLIK BAŞLIK

7 Mart 2014 Cuma

Yayla Gölü Temizleniyor

Yayla Gölü Temizleniyor
Denizli’nin Buldan ilçesinde 3 yıl sürecek proje çerçevesinde Yayla Gölünün 3’te 1lik kısmının sazları ve balçığı temizlenecek.
Haber/Fotoğraf : DENİZ TOKAT
Türkiye’de yaşayan kuş türlerinin yüzde 80’inin bulunduğu belirlenen Yayla Gölünde, Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesiyle 3 yıl sürecek çalışmalar doğrultusunda ömrü bitmek üzere olan göl, sazları ve balçığı temizlenerek kurtarılacak. Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği eski başkanı ve inşaat mühendisi Sait Yalçın konu hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Küresel ısınma sonucu su kaynaklarının kuruyacağını ve Buldan’ın Yayla Gölü çevresinde 500 dekarlık bir alanda su rezervi bulunduğunun altını çizerken Buldan’ın içme suyunun da ana besleyicisi olduğunu söyledi. Yayla Gölündeki sazların insanların beğenmediğini ifade eden Yalçın “ İnsanlar istiyorlar ki masmavi bir göl olsun sandallarla gezelim, balık tutalım ama burası canlı bir ekosistem o beğenmedikleri ve temizlemeye çalıştıkları sazlar günde 2.5 litre su temizliyor. “ şeklinde konuştu.
 Müdahale Edilsin Ama Zarar Vermeden
Projenin raporunun Akdeniz Üniversitesi’nce hazırlandığını ve 3 yılda gölün 3’te 1’lik alanının balçık ve sazlarının temizleneceğini ifade eden Yalçın ”Çalışma yapılsın ama göldeki hayat bozulmadan, yaban hayatı zarar görmeden yapılsın.” dedi. Gölün kuşların uğrak yeri olduğunun üzerinde duran Yalçın “Türkiye’de yaşayan kuş türlerinin yüzde 80’i burada mevcut, burası kuşların üreme alanı göç zamanındaki uğrak yeri ama çalışmalar o alanda yaşayan canlıları rahatsız ediyor, sazlar ortadan kaldırılarak yaşam alanları yok ediliyor.”ifadelerini kullandı. Bu proje hakkındaki görüşünün olumsuz olduğunu, göle müdahale edilmesinin de doğru olmadığını ileri süren Yalçın “ Göl doğal halde kalmalıdır, ama böyle bir baskı var, ortada bilimsel bir rapor var, artık biz bir şey yapamıyoruz.” söylemini kullandı.
1996 Yılında İzin Vermedik
Gölün 1996 yılında kazılmaya çalışıldığına dikkat çeken Yalçın özel toprak firmalarının Enerji Bakanlığı’ndan ruhsat alarak gölü kazmaya çalıştıklarını belirtti. O zamanlar arıtma ve temizleme adı altında yapılan şeyin gölün tabanında bulunan çiçek toprağı ‘hamham’ ve seracılıkta kullanılan ‘turba’ organik topraklarının hedeflendiğinin altını çizdi. Bu şirketlerin amaçlarına ulaşamamaları için çok çaba sarf edildiğini belirten Yalçın “Kazmaya çalıştılar biz engelledik, mahkemeye verdik, göl 1996 yılında Mali Çevre Kurulu tarafından 1. Derece sit alanı ilan edildi, biz bunları mücadeleyle bu günlere getirdik.”ifadelerini kullandı. Günümüz teknolojisinin o dönemin teknolojisinden kat kat üstün olduğuna değinen Yalçın “ O zamanın makinelerinin durumu belliydi, eğer kazı çalışmalarında tabanda 5 cm’lik bir delik açılsaydı gölün boşalma tehlikesi bile vardı, bizde izin vermedik.”diye konuştu.                                           
“Doğa Bizden Daha Akıllı”

Gölün 3’te 1’lik alanında başarı sağlanırsa gölün ömrünü bitirmesinin engelleneceğini belirten Yalçın, projenin bittikten sonra gölün diğer bölümlerinde de uygulanmayacağını, çamurda ve sazlarda ne kadar kötü görüntü oluştursa da ekosistem için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. Yalçın sözlerini şöyle noktaladı “Keşke bu proje 20 yıl daha beklenilseydi de o zamanın teknolojisiyle yapılsaydı, biz kendimizi akıllı sanıyoruz ama doğa bizden daha akıllı.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder